<img src="https://trc.taboola.com/1298824/log/3/unip?en=page_view" width="0" height="0" style="display:none">
Tilbage til oversigten

Hvordan påvirker Corona det danske erhvervsliv?

  • Sund forretning
Timm Jeppesen
11 maj 2020

Krisen er her, og det danske erhvervsliv er udsat som aldrig før. Dagligt melder nye sygdomstegn sig for erhvervslivet, som de kommende måneder vil slås med likviditetsproblemer og truende konkurser. Vi følger konkurserne tæt og det har du nu også mulighed for.

 

Vi er blevet en nation, der spiser gule bjælker til morgen-, middags,- og aftensmad. Breaking news er blevet en konstant, hvad enten man kan lide det eller ej. Medierne opdaterer os live om antallet af smittede og døde under coronakrisen, og senest er også dansk økonomi blevet genstand for daglige opdateringer, så vi kan følge med live i, hvordan Covid-19 påvirker det danske erhvervsliv. 

 

Derfor er vi også blevet forvent med at kunne følge med i udviklingen på et hidtil uset tæt hold. Traditionelt har medierne berettet om dansk økonomi i datid. Nøgletal viser tilbage, og derfor gjorde medierne det også. Men i dag er eksperter og analytikere blevet en del af mediernes livedækning, så vi kan få prognoser og de seneste tal sat ind i en spådom for fremtiden. 

 

Økonomien er ikke en størrelse, vi blot refererer til på baggrund af dens historiske udvikling. Den er blevet en integreret del af vores forståelse af nutiden, selv om det kan føre til flere spekulationer end fakta. Vi får præsenteret opdaterede arbejdsløshedstal i noget nær real time for tiden. Det sørger blandt andet Danmarks Radio for med deres såkaldte økonomiske nøgletal for coronakrisen.

Coronakrisen

Denne oversigt er lånt fra Danmarks Radio og kan findes opdateret via dette link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/foelg-den-oekonomiske-krise-i-danmark


Indsigt uden efterslæb

Der er ingen tvivl om, at coronakrisen vil kræve sine økonomiske ofre i dansk erhvervsliv. Men hvem er egentlig i farezonen? Og hvem slås med dårlig likviditet?

 

Oversigten coronakonkurser.dk byder på en indsigt, som opdateres time for time. Det er indsigt, der giver os en grundigere forståelse af, hvilke brancher, der er særligt udsatte, og hvilke virksomheder i disse brancher, der risikerer at gå konkurs. 

 

Det er ikke det fulde billede af antallet af virksomheder, der er i farezonen for at gå konkurs, men det er en indsigt, som skal klæde beslutningstagere på til at træffe oplyste valg i en økonomisk turbulent tid. Det er et redskab, som retter projektørlyset mere direkte på truende konkurser og dårlig likviditet.

 

Vi har haltet bagefter

Danmarks økonomi er blevet en nyhedsvare, som medierne gør sig umage for at servere i mere let fordøjelige anretninger. Samtidig har Danmark flere private aktieinvestorer, og økonomien opfører sig i øvrigt på historisk helt usædvanlig vis. 

 

Der er efterspørgsel efter langt flere nyheder om økonomien, end vi har været vant til. Så det er naturligt, at vi nu prøver at imødegå den appetit på nyheder om et element i økonomien, som traditionelt er blevet præsteret i slow motion.

 

Konkurser har der været masser af siden Finanskrisen ramte i 2008. Faktisk har Danmark hvert år siden 2016 oplevet et betydeligt og hidtil uset antal konkurser. Når året skulle gøres op, viste resultatet et niveau et pænt stykke over Finanskrisens værste år. 

 

Alene i 2019 registrerede Danmarks Statistik 8474 konkurser. Det er næsten 30% flere, end da Finanskrisens afledte konkurser fik 6461 til at indgive konkursbegæring i 2010.

 

Men vi har typisk snakket om konkurserne i datid. Vi har kigget tilbage på måneder, kvartaler eller et år for at se på antallet af konkurser. Det behøver ikke være sådan, og faktisk vil det bidrage til mere end blot nyhedsmøllen, at vi i Risika nu lancerer et overvågningsværktøj, der opdaterer konkursernes landskab i nutid. 



Konkurserne begynder at vise sig

I midten af april skrev vi om, hvorfor konkurserne lader vente på sig og efter den 27. April, hvor domstolene genåbnede, har vi da også set en stigning i antallet af konkurser dag for dag. 

 

Vi er dog stadig langt fra sidste års niveau for samme periode og forventer, at vi lander på et højere niveau i år grundet krisen, men spørgsmålet er selvfølgelig - hvornår?

 

Det nye værktøj er ikke kun lavet for at tilfredsstille nyhedshungrende medier. Det skal være lettere for professionelle at få overblik over situationen og hjælpen til virksomheder og private, der investerer i og handler med virksomheder, er nu blevet meget mere live

 

Coronakonkurser.dk er dermed et værktøj, der giver et unikt indblik i, hvilke brancher og regioner i Danmark, der er mest udsatte. Det er opdatering af konkursernes danske landskab time for time, der også viser antallet af “smittede” virksomheder i farezonen for konkurs.

 

Coronakrisen er ankommet, og vi forventer desværre en kraftig stigning i antallet af konkurser de kommende måneder. Nu kan du følge med og være bedre forberedt end nogensinde tidligere.